Készházak egyszerű építése

készházak
Mitől más a készház ára, mint a klasszikus építésű házaké?
2017-08-29
gyorsház
Amikor az építkezés is könnyű, mert a ház is könnyűszerkezetes
2017-10-16
készházak
Mitől más a készház ára, mint a klasszikus építésű házaké?
2017-08-29
gyorsház
Amikor az építkezés is könnyű, mert a ház is könnyűszerkezetes
2017-10-16
készház, könnyűszerkezetes ház

A környezettudatosság erősödésével egyre népszerűbbé válnak a könnyűszerkezetes és készházak, amelyek nem csupán kiemelkedő energetikai tulajdonságokkal rendelkeznek, de a felépítésük is sokkal kevésbé terheli meg a környezetet és a szomszédok tűrőképességét. Az eltérő anyagok és technológia következtében viszont vannak az építkezésnek olyan elemei, amelyekre már a tervezés során külön figyelmet kell fordítani, mert az utólagos korrekció sokkal bonyolultabb, mint eleve megfelelően tervezni. Íme néhány tipikus elem:

1: Elektromos vezetékezés. Mivel a készházak üzemekben előre elkészített kész elemek helyszínen való összeszerelésével épülnek, általában ez azzal is jár, hogy a panelekben nem csupán az elektromos vezetékek helye van kialakítva, hanem az egyes szerkezeti elemekben már a vezetékek is bent vannak. készházak

2: Világítás. Az elektromos vezetékezést úgy kell kialakítani, hogy arról a megfelelő világítás biztosítható legyen.

3: Konnektorok. Általában elmondható, hogy a lakások többségében konnektorokból mindig kevés van. A készházak szerkezeti sajátosságaiból adódóan erre még jobban ügyelni kell, érdemes már előre végig gondolni, hogy hol, milyen és mennyi elektromos készüléket szeretnénk használni, és ehhez igazítani a fali csatlakozók elhelyezését és számát.

4: Fűtés. A készházak hőszigetelése általában kiemelkedően jó, gyorsan felfűthetők, és a könnyűszerkezetes kialakításnak köszönhetően a falak soha nem hidegek. Ennek megfelelően a fűtését is máshogy kell méretezni, mint a hasonló méretű hagyományos építésű házaknál.

5: Vizes szerelvények. A könnyűszerkezetes házak építési sajátossága, hogy a házat egy tömör beton alapra építik rá, így a vízvezetékek és a szennyvízelvezetés helye, mondhatni, kőbe vannak vésve. Ennek megfelelően már a tervezéskor pontosan tudni kell, hogy milyen felszereltséget szeretnénk a vizes helyiségekben.

6: Ablakok, redőnyök. A készházak oldalpaneljai a gyárban gyakorta készre szerelve, burkolva, festve készülnek el, ennek megfelelően a nyílászárók és a redőnytokok is be vannak szerelve; utólagos módosításuk gyakran az energiahatékonyság rovására is mehet.

7: Spórolás az anyagokon. A hagyományos építési technológiákhoz hasonlóan a könnyűszerkezetes és a készház árak is a beépített anyagok függvénye, és itt sem éri meg az anyagokon spórolni. Az olcsóbb, alacsonyabb minőségű anyagok használatával jelentősen romolhat a ház energiahatékonysága.

8: Idő. A könnyűszerkezetes és a készházak építési ideje lényegesen rövidebb, mint a hagyományos építési technológiák esetében. Itt nem lehet arra számítani, hogy majd szépen lassan, évek alatt épül fel a ház, és így bőven lesz idő menet közben megoldani a felmerülő kérdéseket.

9: Pénz. A könnyűszerkezetes és készház árak már előre pontosan kiszámíthatók. Az építési idő rövidsége miatt nagyon oda kell figyelni arra, hogy az adott ütemezési szakaszokban mindig rendelkezésre álljon a szükséges anyagi erőforrás.

+1: Nem megfelelő gyártó. A készházak üzemekben előállított minősített panelekből, ellenőrzött, bevizsgált technológiával készülnek. Érdemes ellenőrizni a gyártó tanúsítványait.

+2: Nem megfelelő kivitelező. A fokozottan árérzékeny piac miatt megjelentek olyan kivitelezők is, akik nem rendelkeznek megfelelő szakértelemmel. Nem árt tájékozódni a kivitelező korábbi munkáiról sem.