A praktikus otthon: készházak kulcsrakészen

készház árak, készházak
Készház árak – és amit kap cserében
2017-07-14
készház árak, készházak
Készház árak – és amit kap cserében
2017-07-14

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény, azaz a CSOK bevezetése egyre több családot ösztönöz arra, hogy házat építsen, pontosabban építtessen. Szerencsére a jogszabály nem korlátozza az építőanyag fajtáját, tehát nemcsak téglaházban szabad gondolkodnia a saját otthonra vágyóknak. Ha pedig még az idő is sürget, ki kell költözni a régi otthonból, vagy az érkező új csemetét már az új otthonba szeretnék hazavinni, akkor nagyon jó és kényelmes megoldás lehet a családok számára a napjainkban reneszánszukat élő készházak.

Elég stabil lesz?

Sokan megrettennek ettől az újdonságtól, hiszen a legtöbben téglából épített vagy panelház-típusú építményben nőttek fel. A természeti katasztrófák által sújtotta térségekből érkező képes beszámolókban gyakran láthatóak tovaröppenő vagy pedig kártyavárként összeroppanó házak. Szerencsére Magyarország nem a természeti csapásoktól, tájfuntól, tornádótól veszélyeztetett éghajlaton helyezkedik el, hanem az elég jól kiszámítható kontinentális éghajlaton.

A készházak nem széles körben ismert egyértelmű előnyei

Az úgynevezett könnyűszerkezetes készházak a mérések alapján földrengésállóbbak, mint a hagyományos téglaház rokonaik. Flexibilis kialakításuknak köszönhetően könnyebben elnyelik és csillapítják a rezgéseket. Például a földrengés sújtotta területeken Amerikában kizárólag ilyen házakat építenek.

A gyors, néhány hónapos, de akár néhány napos építési határidő mellett a készházak másik előnyös tulajdonsága, hogy a kivitelezőként teljes egészében, kulcsrakészen végezzük az építési munkálatokat.

Természetesen nemcsak ettől készház a készház, hogy A-tól Z-ig történik a kivitelezés, hanem attól is, hogy a falszerkezet előre gyártott panelekből épül, ezért akár fél nap alatt is összeszerelhető. Az előre megkonstruált födém- és tetőszerkezet is gyors munkavégzést tesz lehetővé.

A készházak építésének előnyös tulajdonsága a gyors összeszerelés mellett, hogy nincs időjáráshoz kötve. A téglaházaknál bizonyos hőmérséklet alatt abba kell hagyni a munkát, mert szétfagy a beton, nem köt a malter. A készházaknál csak az alap elkészítése igényel betonozást, így csak annak készítésénél kell optimális időjárást találni.

Az úgynevezett szárazépítési technológiának köszönhetően rövidül meg az építési határidő, ugyanis nem kell arra várni, hogy megkössön és megszáradjon a beton, hiszen fém- vagy favázas tartószerkezetbe fából készült, előre gyártott paneleket építenek be. Így az egyre inkább elterjedő készházak akár télen is azonnal beköltözhetőek.

Elég meleg lesz télen? Elég hűvös lesz nyáron?

Sokan azt gondolják, hogy a szerkezetből adódóan rosszabb a hőszigetelő képessége ezeknek az építményeknek. Szerencsére a kétkedőknek nincs igazuk, a készházak hőtartó képessége sokkal jobb, mint a hagyományos társaiké, így télen kisebb fűtési költséggel lehet számolni, nyáron pedig klímaberendezéssel kisebb erőforrás igénnyel kihűthető és hűvösen tartható.

Mielőtt a hitetlenkedők elkezdenének aggódni amiatt, hogy a kártevők könnyen tönkre tehetik a faszerkezetet, meg lehet őket nyugtatni, hogy speciális rovar és gomba elleni szerekkel vannak kezelve a panelek, így nem vonzóak a rágcsálók számára sem.

Mivel a kivitelezési áruk nem sokkal olcsóbb, mint a hagyományos építményeké, ezért a gyorsabb kivitelezési és beköltözhetőségi határidő az a tulajdonság, mely házépíttetők kedvencévé teheti a készházakat. Nem kell éveken át építkezni, elég csak pár hétben gondolkodni!